TPB mer etiskt

För några dagar sedan hade den statliga svenska myndigheten Svenska Institutet (SI) ett föredrag i Istanbul, Turkiet. I föredraget lyfts olika svenska organisationer fram som demokratiserat världen på olika sätt. Kända svenska företag som IKEA, H&M, Volvo nämns. Men även en mer kontroversiell “organisation”, The Pirate Bay (TPB).

När det blev känt att svenska staten använder TPB som ett exempel på något demokratiserande blev självklart TPB:s motståndare rasande. I närmast matadorliknande frustration väste Henrik Pontén, lobbyist för de stora amerikanska hollywoodbolagen, fram sin syn på TPB. Han sa att TPB är ett “kriminellt nätverk” och inte ska få jämföras med laglydiga företag som bra exempel på demokratiserande verkan.

I transparensens namn ska jag kanske här tillägga att jag själv är medgrundare till TPB och har ett visst egenintresse i saken. Och visst tycker jag det är lite smickrande och småironiskt att svenska staten gärna nyttjar den goodwill som TPB har gett Sverige, speciellt gällande de unga generationerna, samtidigt som staten sett till att fängsla oss som varit involverade. Man får ha kakan kvar men äta den samtidigt.

Den artikel som TT valt att skriva innehåller inga citat från någon från TPB. Detta i sig är en ganska märklig journalistisk vinkel, att låta en lobbyist få prata om “kriminella nätverk” men inte låta motsidan få dementera (eller bekräfta) påståenden. SI fick prata och berätta att de inte lägger någon värdering i om det är bra eller dåligt, det som exemplen har åstadkommit. Det är nog en vettig inställning, speciellt då det är mycket smutsigt som sker.

Runt H&M har det exempelvis varit många skandaler gällande barnarbete, farliga kemikalier som gjort människor sjuka i produktionsleden, miljöförstörande tyger, dun som plockats från levande gäss, angorakaniner som plågats för sin ull, skatteplanering mm. Gällande IKEA är listan ungefär likadan, fast med ännu mer skatteplanerande, avverkande av unika urskogar, lite mer skatteplanerande och sen lite mer avverkande av unika urskogar. Volvo har anklagats för kartellbildningar, skattefiffel med fermenta mm.

Sammantaget verkar det som det inte är så speciellt bra företag som sverige väljer att lyfta fram ur demokratisynpunkt. Tur är det väl då att något positivt, TPB, finns där som Sverige kan väga upp med. En tjänst som gjort det möjligt för alla, världen över, att dela information ocensurerat. Som inkluderar alla, oavsett klasstillhörighet, ras, ålder eller kön. En tjänst som gjort mer än de andra företagen ihop för att förbättra yttrandefrihet och informationstillgängligheten än de andra företagen gjort ihop. Allt utan att få så mycket som ett tack för det från staten, utan tvärtom.

Ändå är jag glad att TPB används av staten som ett positivt exempel. I Turkiet speciellt, där det yttrandefriheten är starkt begränsad. TPB var en av mycket få instanser som gjorde det möjligt att sprida filmer på demonstrationer och annan samhällsviktig information i Turkiet. Tills något hände, upphovsrättsbolagen klarade att få TPB censurerat i Turkiets internet. En direkt demokratifientlig handling ur rent egoistiska värderingar.

Så ja, jag kan hålla med om att TPB inte ska jämföras med Ikea, H&M och andra oetiska företag. För TPB står med piratflaggan högt i topp. När det gäller demokratisering så är TPB sveriges mest framgångsrika export i modern historia.

3 comments ↓

#1 Purre on 05.19.15 at 15:25

Tyvärr har dom lyckats tysta TPB snart till viss del och staten kommer äga domänen framöver. Kanske därför dom inte sagt tack då dom förr eller senare kommer få hela kakan.

#2 MBM on 05.19.15 at 21:12

Hey man,

I just want to say I appreaciate all the work and effort you’ve put in your projects and that you’re amazing.

Keep on rocking

#3 UsL on 05.24.15 at 02:02

Så sant som det var sagt.. Himla tråkigt att Sverige också haft sitt första domstolsbeslut angående avstängning av domäner. Hoppas det inte det blir vind i dom seglen, utan att det var en engångsförteelse när dom inser hur idiiotiskt det var.