PPSE i EUP

Många som läser den här bloggen vet att jag ställer upp i (finska) EU-valet nästa år. Och jag har tänkt mycket på vilka jag vill jobba med om jag hade kommit in.

I Sverige är det goda chanser att Piratpartiet får 1 mandat. Även om de inte synts lika mycket sista tiden är frågorna som de ställer upp för mer aktuella än någonsin och har kanske blivit så stora att alla partier faktiskt måste prata om dem. Men det viktigaste är att göra något istället för att bara snacka. Piratpartiet har två personer i EU-parlamentet idag, som båda gör mycket!

Min gissning är att piratpartiet kommer fram till samma lista som förra gången inför EU-valet, med Christian Engström som etta och Amelia Andersdotter som tvåa. Skillnaden mellan första och andra plats är, som det ser ut idag, skillnaden mellan att komma in och inte komma in.

Jag gillar båda två men jag skulle föredragit en omkastad lista, med Amelia överst. Det finns många anledningar, men jag ska försöka lista dem här.

För det första, Amelia har fått kämpa riktigt rejält för att överhuvudtaget få sin plats som parlamentariker. Hon kom in via ändringen till Lissabonfördraget, vilket gjorde att hon fått möjlighet att jobba “på riktigt” kanske halva tiden av den tiden hon varit folkvald. Jag tycker det är viktigt att hon faktiskt får samma möjlighet som Christian fått att uträtta stordåd.

Mer därtill är att Amelia faktiskt är väldigt spot on för piratpartiets potentiella väljare. Hon är i rätt åldersgrupp och har ungefär samma fokus i livet. Även om jag tycker det är viktigt att försöka nå allmänheten, är det faktiskt så att piratpartiets potentiella väljargrupp antagligen är trötta på att inte känna sig representerad av någon som är som de själva. Trötta på politiker, trötta på folk som bara pratar. Amelia är inte politiskt intresserad av annat än resultat för de frågorna hon ställer på.

Amelia har även skapat riktigt bra nätverk för framtida arbete och hon har visat bra resultat, trots den korta tiden hon fått möjlighet att jobba. Jag måste också slå ett slag för hur viktigt och bra det är att det finns starka kvinnor i ett parti som av allmänheten (med rätta, tyvärr) uppfattas som så mansdominerat. Piratpartiet kommer nog få sina manliga väljare lättare än de kvinnliga. En kvinnlig kandidat på valbar plats skulle definitivt sätta piratpartiet i bättre ljus hos oss som är kritiska till mansdominansen.

Jag tror också att det är större sannolikhet att båda två kommer in om Amelia står på första plats. Det är viktigt att sticka ut lite när det är val, vilket Amelia gör mer än Christian. Hon är märklig (på ett bra sätt!) och gör ett speciellt intryck. Christian är mer kameleont som därför kan verka ofarlig hos gubbarna med makt, och påverkar på det sättet. Båda typer behövs, men just uppmärksamhetsmässigt är det lättare med lite konstigheter, och uppmärksamheten gynnar alla.

3 comments ↓

#1 Dennis Nilsson on 10.31.13 at 11:41

Christer är alldeles utmärkt som etta på listan. Med Amelia som en utmärkt tvåa.

Mitt motiv är att i EU-parlamentet så måste PP ha någon individ med det som kallas för livserfarenhet. Det man lär sig under livets hårda skola.

Var sak har sin tid.

#2 Maximilian on 10.31.13 at 16:35

Tycker det låter som en utmärkt idé att sätta Amelia överst. Vi behöver fler radikala krafter!

#3 Jacky on 11.03.13 at 14:35

Jag gillar det här