Rätt fokus

Imorgon börjar en rättegång mot Gottfrid, där han anklagas för att ha stulit en himla massa dataregister, försökt begå bedrägeri och en del annat.

Det har kommit ut en hel del olika artiklar om fallet, men de flesta återger bara pressmeddelanden från åklagare eller andra partsinlagor. Jag kanske är en sådan partsinlaga själv, eftersom jag anser att Gottfrid blivit utsatt för en hel del övergrepp. Även om han begått brott som han anklagats för finns det gränser för hur man får behandla misstänkta personer.

Jag såg precis den här artikeln från TT som är den som cirkulerar mest:

GottfridTT

“Skyddade personuppgifter” skall ha “stulits”. Om vi bortser från det enkla faktum att de faktiskt kopierats (må hända illegalt) och att det var en lista över personnummer som var skyddade (och inte de uppgifterna som var skyddade) så är väl den stora frågan: Varför i helvete är det ett privat företag som förser myndigheter med myndigheternas data?

Att hyra in säkerhetskonsulter för att hjälpa till att skydda data är en sak. Men att lägga ut datan på ett privat bolag bör inte få ske med data som myndigheterna ansvarar över. Skulle vi exempelvis låta ett privat företag få sköta omröstningar i val eller annan känslig information? Ett privat företag har andra intressen än myndigheterna och även om de gör ett bra jobb så är det i sig inte Ok att vi lagt ut statens data på någon vi som individer inte accepterat. Inte bara gäller detta folkbokföringsregister utan sådant som FRA:s data, datalagringen som sker genom datalagringsdirektiv osv.

Uppenbarligen har de inte heller skött sina åtaganden. Ja, det är svårt att skydda dataregister mot intrång. Men då kanske vi borde tänka på vad vi samlar in.

För i grund och botten så är det såhär enkelt: data som är av något intresse, för någon, kommer att läcka. Det bästa sättet att inte läcka information är att inte ha den. I fallet med “skyddade personuppgifter” så var det faktiskt relativt Ok, men varför har något privat bolag en lista över poliser?

Å andra sidan kan man också anklaga Gottfrid och hans medåtalade för att ha “stulit” ett register över alla som har roliga efternamn, alla som har födelsedag 19 maj osv, eftersom de påstår att han tagit ut just kopior från ett bolag med folkbokföringsregister. Att det gällde poliser gör det såklart lite extra känsligt och därför medialt intressant. Men ställ rätt fråga: varför fanns sådan data tillgänglig för någon, och varför har Logica (numera CGI) fortfarande hand om detta, trots att de misslyckats med att skydda den?

3 comments ↓

#1 Kristina Svartholm on 05.19.13 at 17:53

Kl 19:44 mejlade jag TT så som följer:

“TT har idag gått ut med nyheten om morgondagens rättegång där bl.a. min son Gottfrid Svartholm Warg står åtalad. I nyheten står följande:

“Både skyddade personuppgifter och register över poliser stals från IT-företaget Logica, som …”

Jag har läst förundersökningsprotokollet, liksom de andra handlingar i målet som är offentliga och har inte kunnat lokalisera de uppgifter TT här anger. Tacksam för en precisering av VAR i “fupen” de här uppgifterna återfinns. Jag emotser denna snarast.”

Jag undrar om jag får något svar på detta innan rättegången börjar – eller något svar över huvud taget.

#2 Kristina Svartholm on 05.19.13 at 19:02

Svaret kom snabbt, faktiskt, från journalisten som skrivit texten:

“Min huvudkälla är åklagaren Henrik Olin, som berättat allt detta för mig.”

Själv vill jag hänvisa till det jag tidigare har skrivit:
http://asherwolf.net/kristina-svartholm-anakatas-mother-speaks-out/333/

#3 Kristina Svartholm on 05.20.13 at 08:44

Samma journalist refererar öppet till Olin i dagens SvD/TT. Där står bl a att materialet innehåller användaruppgifter från poliser som använt folkbokföringsregistret.

“- Plötsligt har man då listor med polisnamn och var de arbetar, och det brukar inte polisen vilja sprida, säger Olin.”

I SÄPOs rapport i fupen, s 226, står det att man kan hitta dessa poliser via “publika tjänster” (telefonkatalogen t ex?) om de har ett någorlunda ovanligt för- eller efternamn. Sen kan man få uppgifter om dem från kronofogden t ex eller kanske t o m skicka något till dem per post.

Jag kan fortfarande inte hitta något om att register över poliser skulle ha stulits. Finns det f ö sådana register överhuvudtaget?