Riksåklagaren svarar på min resningsansökan

Fick nyss svar från Riksåklagaren gällande min resningsansökan som skickats till Högsta domstolen. Ett litet citat som jag började gråta, svära, skratta och misströsta kommer här:

Att det arbete hovrätten funnit Peter Sunde Kolmisoppi påbörjat i slutet av 2005 eventuellt inte resulterat i skarp drift fram till tidpunkten för tillslaget mot TPB, påverkar inte ansvaret för den gärning för vilken Peter Sunde Kolmisoppi dömts.

Jag är alltså dömd för medhjälp till upphovsrättsintrång. Inte förberedelse till medhjälp till upphovsrättsintrång. Riksåklagaren anser alltså att jag har ansvar för saker som inte skett (som inte heller skedde senare) och därför bör jag dömas för medhjälp. Tänk alla ni där ute som har TÄNKT göra något, kanske slå någon, stjäla något. Ni skall alltså dömas för detta. Att ni inte gjorde det (eller att det skedde senare) är irrelevant. Hashtag: #minorityreport.

44 comments ↓

#1 Gabriella Håkansson on 07.04.12 at 18:47

Galet. Helt fullständigt galet.

#2 Joachim Persson on 07.04.12 at 18:58

Rättshaveri med andra ord. Hur juridik ska hinna med i utvecklingstakten är en allvarlig fråga, det syns ganska bra här.

#3 Rubens on 07.04.12 at 19:26

Allt kan hända i detta land.
Nyligen var det en man, som tidigare fällts för övergrepp mot barn, som dömdes för misshandel efter att ha inlett ett våldtäktsförsök men misslyckats på att det tilltänkta offret visade sig sakna kvinnliga könsdelar.
Trots att brottsrubriceringen försök till våldtäkt finns tillgänglig så ansågs inte brottet ha kunnat fullbordas rent praktiskt och därför dömde man bara för vanlig misshandel, inte ens grov misshandel trots att den fortsatt då offret låg ner.
Man får vara försiktig med vad man drömmer när man sover, det finns ingen rättvisa här.

#4 Magnus on 07.04.12 at 21:35

Säger inte riksåklagaren bara att det arbetet inte hade med domen i fråga att göra?
Svårt att tolka ett citat taget ur sitt sammanhang, har du lust att dela hela svaret?

#5 Fredrik Näs on 07.04.12 at 22:31

Magnus, jag tolkar det som att beviset som är framlagt inte förändrar utfallet. Men ser också hur man kan tolka det annorlunda.

#6 Hampus on 07.04.12 at 22:56

Jag ryser över hela kroppen när jag läser det du har skrivit. Jag vet inte ens vilka ord jag ska använda för att beskriva mina känslor just nu…

#7 En av de fällda i åtalet mot The Pirate Bay berättar sin historia | Newsbase.se on 07.05.12 at 05:15

[…] svarat på Peter Sunde resningsansökan till högsta domstolen. Man blir bara mer förbannad. Läs här.. Nyheter Peter Sunde, rättshaveri, skandal, Sverige, The pirate bay ← Drömmål från […]

#8 MH on 07.05.12 at 05:21

Det är för jävligt. I så fall skull jag också ha blivit dömd för jag tänkte tanken att spränga bort bilkön igår.

Håller tummarna.

#9 Etu on 07.05.12 at 06:43

Bissart. Helt bissart.

#10 muddy on 07.05.12 at 06:53

Ja, vad finns det att säga? “Cirkus Sverige” … men det är förmodligen alltför milt uttryckt. :/

#11 HK on 07.05.12 at 09:13

Enda sättet att förändra är genom politiken. Satsa på att göra Piratpartiet till en ledande politisk organisation och ändra på de snurriga lagarna vi har idag. Du har en bra målgrupp i unga, arbetslösa och företagare till att börja med (om Piratpartiet utökar sitt manifest).

#12 Mirage on 07.05.12 at 09:18

Jag är inte ett dugg förvånad. Det Svenska “rätt”systemet är korrupt in i märgen, och det gäller inte bara ditt fall.

Ditt fall var ganska unikt i hur korrupt det var och hur enkelt de som ville döma dig kom undan med det.

Stå på dig, en dag kommer du få rättvisa.

#13 Fredrik on 07.05.12 at 09:39

Jag hoppas att du får rättvisa en dag!

Jag känner att vi bör göra något, men vad?

Sätt upp ett pay-pal konto, och donationer kommer att strömma in! Du kommer att vara skuldfri inom kort, och du kommer att ha pengar nog att försöka göra något.

Du är ju faktiskt en stor person med en röst som hörs!
Jag tror du kan göra skillnad mer än vad någon av oss andra kan.

#14 ER on 07.05.12 at 10:02

Har en fruktansvärt dålig känsla för detta landet just nu.. Så folket i Landet lagom är bäst! planera inte saker, ni kan åka dit för, tja i stort sett vad som helst. fantisera inte, risken att bli dömd för en möjlig misshandel inom ett år är snart ett faktum.
Blir bara så jävla less på detta

#15 Robban on 07.05.12 at 10:08

Som någon sagt förut: “Det är på tok för många som är vid liv enbart för att det är olagligt att ha ihjäl dom”…

#16 raccoon on 07.05.12 at 10:32

Och i samma veva blir en våldtäktsman endast dömd för misshandel, då det visade sig att offret egentligen var en man och förövaren hade tänkt sig en kvinna…

Intentionen och påbörjad handling räckte inte i det fallet, men alltså tydligen i ditt…?

http://na.se/nyheter/orebro/1.1721191-valdtaktsforsok-blev-misshandel

#17 Jenny on 07.05.12 at 10:44

Det där är mycket intressant. Jag trodde att rättsväsendet arbetade för att det ska vara rättvist för alla, inte bara för att tillfredsställa intresset hos stora företag och andra länder.

Här om dagen blev jag drabbad av ett bedrägerifall, det s k Nigerian scam. Rådet jag fick var att polisanmäla detta. Samtidigt får jag veta från vänner, olika forum på nätet och av polisen(!) att min polisanmälan förmodligen kommer att läggas ner, trots att jag har allt bevismaterial för att kunna åtala bedragaren, som kallar sig Matins Morgan (glöm aldrig det namnet, ifall han hör av sig och vill få nåt av er). Jag har kvar alla mail som skickats och jag har till och med mannens adress och underskrift. Ändå säger rättssverige till mig att jag har mindre än en promilles chans att vinna åtalet och att ingen myndighet kommer att hjälpa mig, då det är “småfall med små summor”. Trots att bedragaren har i princip stulit en kamera som jag sålde till honom.

Samtidigt läser jag på nätet att detta Nigerian scam sker överallt i världen och drabbar hundratals personer varje vecka. Men inte sätter något rättsväsende ner foten och anmäler bedragarna. Just ja. Det är bara privatpersoner vi pratar om. Det är bara ett kollektiv. De är inte några stora företag. Med samma upplägg som i ditt fall hade åtal mot bedragarna varit piece of cake. Men rättsväsendet struntar i oss. Däremot, om stora företag som Warner ska säga nåt, då böjer sig rättsväsendet på sina knän och kysser deras fötter.

Jag lider med dig. Sverige är uppbyggt av floskler och dålig självbild. De kommer aldrig att be om ursäkt. Jag råder dig att flytta, för här finns det ingen rättvisa.

– Jenny

#18 Richard Kristiansson on 07.05.12 at 11:17

Jag undrar hur kan dom låsa in dig när du inte är farlig för samhället? Jag har ingen adress men jag bor i Sverige och ingen vet var jag bor. Och mitt liv är internet och E-legitimation så går det bra. Polisen och Kronofogden samt alla andra vet inte var jag bor. Peter låt dom inte bura in dig gör som jag,om du inte förstår hur så får du höra av dig.

#19 Oskar Edlund on 07.05.12 at 11:58

Med den formuleringen innebär det att alla som påbörjat ett arbete att skriva ett program som senare i någon mån är olaglig kan dömas för att ha påbörjat arbetet, även om man alltså inte fullföljt det. Mycket underligt.

#20 qnrq on 07.05.12 at 12:43

Minitrue

#21 Jansson on 07.05.12 at 13:14

Det är fullständigt bedrövligt. Hänger dock inte med i vissa kommentatörers Sverige-bashing här. Som om det skulle vara bättre någon annanstans. Känns som “landet lagom” (???) -draporna hoppar ur er helt automatiskt.

#22 Varg i Veum on 07.05.12 at 18:16

Riksåklagaren kan av ren självbevarelsedrift (sveriges smutsiga byk med USA) inte tillåta någon resningsansökan..

#23 puiseau on 07.05.12 at 19:36

När kan man visa missnöje?

#24 Adam Blomgren on 07.05.12 at 22:42

Låter helt bedrövligt. Man kan inte förstå hur han kan uttrycka sig så.

#25 Patrik on 07.05.12 at 22:48

OMFG

nuff’ said.

#26 Kris on 07.06.12 at 07:06

Flytta till ett land utan utlämmningsavtal.
T.ex Vietnam, där är det fint 😉

#27 Jonas Andersson on 07.06.12 at 09:18

Jansson #21: Jag tycker du undviker att se det dåliga med Sverige, likt många andra som fortfarande ser Sverige som en spjutspetsnation som lågkonjukturen mycket snart kommer lämna, och då blir allt bra igen. Inse att sen 1970 talet har mycket få saker i Sverige blivit bättre. Vi har precis som Afrika fått lite nya häftiga mediciner, någort bättre infrastruktur, men övrigt har allt annat bara blivit sämre. Som puiseau säger: Om man inte kan beklaga sig nu, när kan man gör det? När polisstaten är fulländad och ingen längre vågar ha en åsikt?

#28 Adam Whistleblower on 07.06.12 at 12:03

Tack, Peter för att du vill, kan och vågar informera om svar i brev från Riksåklagaren!

Viktiga frågor om du i tid och rum vill, kan och vågar SKYDDA din enskilda hälsa, miljö, säkerhet och ekonomiska intressen, i total harmoni med EU-rättens företräde och EU-domstolens framtida och historiska rättspraxis, lokalt i en medlemsstat på den inre fria marknaden.

A – är brevet från Riksåklagaren adresserat till EN drabbad enskild unionsmedborgare?
B – är brevets avsändare en offentlig eller privat organisation med unik identitet i EU?
C – är producerat resultat i brevet, värdesäkrat av rättssubjekt med strikt produktansvar för kvalitet och säkerhet (säkerhetsbrist) under 10 års tid?

Viktigt är att du vill, kan och vågar förstå när, var och varför humana resurser anställd av eller med uppdrag för svensk lagstiftare, domstol eller exekutivt organ, inte vill, kan eller vågar förstå varför, så länge deras enskilda mentala kunskap, tänk och handling älskar att lyda Jante, Luther och Ågrens mentala motstånd av förnekelse och förvirring i tid och rum!

Med vänlig hälsning Adam Whistleblower

#29 fred on 07.06.12 at 12:07

Det är väl rätt vanligt och helt korrekt att man kan dömmas för förberedelse av ett brott som inte ägt rum (pga att t.ex. polisen hunnit stoppa det innan). Låt säga att nån lagt bomber under Globen men blir haffad innan man tryckt på knappen. Är dock dåligt insatt i tpb-fallet och det är väl troligt att ett sådant scenario inte applicerar.

#30 Philip on 07.06.12 at 12:39

Fred:
Jo det är helt rätt att man kan bli dömd för förberedelse till ett brott. Det är dock helt absurt att han blir dömd till medhjälp till brott som begåtts och inte till medhjälp till förberedelse till ett brott som eventuellt ska begås.

#31 Liva on 07.06.12 at 13:51

Jag vet inte vilka ord som ska kunna ge lättnad åt ditt sinne just nu, förstår att det är kaos och ångest. Oavsett om det du gjort eller inte gjort (varit inblandad i) är moraliskt rätt eller fel förstår jag att det känns riktigt tungt nu.

Jag skulle vilja skicka med dig några ord från en annan som vart orättvist dömd, som myndigheterna gjorde allt för att bli av med, de letade fel i hans minsta rörelse och dömde honom tillslut till döden på det mest groteska sätt männskligheten någonsin skådat.
Han sa: “I en stad fanns en domare som varken fruktade Gud eller hade respekt för människor. I samma stad fanns en änka, som gång på gång kom till honom och sade: Ge mig rätt inför min motpart.
Till en tid ville han inte, men sedan sade han till sig själv: Även om jag inte fruktar Gud eller har respekt för någon människa, skal jag ändå ge den här änkan rätt, därför att hon är så besvärlig. Annars kommer hon till sist att pina livet ur mig med sina städiga besök”
Och han fortsatte: “Hör vad orättfärdige domaren säger. Skulle då inte Gud skaffa rätt åt sina utvalda, som ropar till honom dag och natt, då han ju lyssnar till dem?”

Jag ska inte predika för dig, jag vill bara uppmuntra dig att hoppas på Herren Gud. Sätt din tillit till honom. Ropa till honom, dag och natt! Han är inte som någon människa som inte har respekt för andra. Han lyssnar till dem som med ett ärligt hjärta söker efter honom. Han är rättvis, nådefull och allsmäktig. He is awsome!!

Mannen som blev oskylldigt dömd till döden, han dog också. Men historian slutar inte med döden.

http://www.youtube.com/watch?v=sR8rlTIU8_Y

#32 Victor on 07.06.12 at 15:29

Detta är så fullständigt vidrigt. Att högt ansedde inom Sveriges rättsystem kan se sig själva i spegeln och tillåta detta ske framför deras näsor är för mig helt ofattbart. Vidrigt.

#33 Mr G on 07.06.12 at 21:22

Va fan, så här får det väl ändå inte gå till ?! Finns det inget du kan göra ? Någon högre instans måste det väl ändå finnas, speciellt när det känns som hela rättegången är rent “olaglig” ? Stå på dej !

#34 Tom on 07.06.12 at 22:41

Man skulle kunna skapa en kampanj för att hjälpa denna människa. Får man ihop 10.000 personer som betalar 100 kr var så blir han ju skuldfri, det är ingen stor summa per person, men för honom så kan det betyda mycket :/

#35 Ulrica on 07.07.12 at 07:39

Märkligt. När kvinnomisshandlare planerar och tänker innan de slår finns aldrig någon hjälp….polisen:”vi kan inte göra något innan det hänt något”….då är det andra ljud i skällan.
Att dömas för något som inte skett borde ju då inte kunna hända??

Även liknelsen vid bombdåd i kommentar nedan är ju inte likställd, då man faktiskt kan dömas för bombutplacering eftersom den har ett enda mål, att skada. Men en dator kan som de flesta vet användas på massor med olika sätt.

Jag tycker inte att det ska vara rätt att dela upphovsrätts skyddat material om man inte har betalt för det, men den här domen är befängd. Finns inga rätt nånstans.

#36 Hanteringen kring Peter Sunde « Emil Isberg on 07.07.12 at 11:26

[…] över de stycken jag har lyft ut ur nådeansökan, riksåklagarens svar på resningsansökan, den analys jag skrev i anslutning till tingsrättsdomen, bloggposten Rikta ilskan rätt i Pirate […]

#37 Will on 07.07.12 at 16:43

Stackars sate, säger jag bara, Peter! Har dock länkat till din blog etc, så att folk får höra din historia. Kom över till Schweiz vet jag, här filnedladdning tillåtet, något som Hollywood beklagat sig över, varför Schweiz får en massa förseningar på bioduken (enligt rykten).

#38 sten on 07.08.12 at 16:42

Det är så mycket knas i denna rättsprocessen att man inte vet var man ska börja. Vi får inte glömma bort den mutade polisen Jim Keyzer. Riksåklagaren för korruption borde undersöka Keyzer, varför har inte det gjorts?

#39 Kristin on 07.08.12 at 17:56

Tom: det behövs en miljon personer som betalar 100 kr var för att få ihop hundra miljoner.

#40 ErikM on 07.08.12 at 21:03

Jag läste hela ÅM:s svar http://www.aklagare.se/Dokumentsamling/Hogsta-domstolen/Svarsskrivelser-och-forklaringar/AM-20124143-Brott-mot-upphovsrattslagen—resning/ och tycker (utan att vara jurist) det känns konstigt att döma dig för det jag där läser om lastbalanserare och kategorier/genrere eftersom detta (även om de vore begångna) är väldigt perifera saker och i båda fallen kanske inte ens användes i den “olagliga” verksamheten. För att översätta till mer icke-digitala termer så att även äldre jurister kan förstå skrev jag denna historia. Känn er fria att anpassa för att det skall bli en bättre analogi och skicka sen till riksåklagaren/HD/politiker för att fråga om det skall vara så och om en sådan dom kan vara giltig.

—–

Om en bank eller ett växlingskontor inte tillräckligt undersöker vem som sätter in och tar ut kontanter kan den förmodligen dömas för något i stil med medhjälp till penningtvätt.
Exempel: Arne driver bilbutik och skall sälja en bil till Bertil utan att betala moms. Detta fixas genom att Bertil går till banken och sätter in kontanter på Arnes konto.
Hade det gällt en cykel (mindre belopp) tror jag inte banken vore skyldig att undersöka men för större belopp i kontanter tror jag det kan vara ett brott om banken inte försöker undersöka.

Ponera nu att banken hade haft en enda expedit/tjänsteman — det hade lett till långa köer och en del kunder kanske hade tröttnat på att vänta och gått därifrån vilket hade minskat bankens kontantomsättning.
I branschen är en känd förbättringsåtgärd att ha flera kassor/expediter och ett system med numrerade kölappar som dels fördelar kunderna till kassorna men låter kunderna sitta ner och vänta på ett avslappnat sätt. Detta kan förväntas öka kundnöjdheten och kontantomsättningen.

Om en snickare installerar en sådan hållare för nummerlappar – vore det då medhjälp till penningtvätt, eftersom den kan förväntas underlätta även illegala kontantöverföringar?

Ponera nu att snickaren Cecilia, som är vän med bankdirektören David, installerar en nummerlappshållare inne på personaltoaletten, som både bankens personal och personal från grannbutikerna använder. Där gör nummerlappshållarna så klart ingen nytta, och helt klart har ingen bankkund nånsin använt dem. David fortsätter vara vän med Cecilia och på annat sätt fixar David eller någon expedit i banken någon slags (liknande?) köhanteringssystem där, hur det gick till är dock inte utrett.
Men bevisat är att Cecilia har kompetens i att installera köhanteringssystem – därför döms hon till flera miljoner i böter sedan Skatteverket upptäckt att Arne med flera har tvättat pengar genom banken. Eftersom det vore jobbigt att spåra upp Arnes identitet och det är så många som tvättat små belopp sker ingen rättegång mot dem, istället döms David och Cecilia för medhjälp till penningtvätt. David för att han inte sett till att expediterna granskat kontanternas ursprung bättre och Cecilia för att hon kan installera köhanteringssystem som kan vara bra att ha om man skall hantera kontanter.

—–

Eftersom det är upp till domstolen att döma utifrån det som presenteras (och en dom således aldrig är formellt “fel” eftersom domstolen bestämmer vad som skall vara rätt) förstår jag systemet som att det bara går att få resning till HD om helt nya fakta framkommer (bevis eller starkare korrumption än den som bedömdes i detta fall). Det verkar svårare att säga “domen är ju helt ologisk” eller “dömer för brott som inte finns” eller “… inte åtalades för” och få resning av de skälen, men från det jag läst känns det ju som att många argument har presenterats för de lägre domstolarna som ändå dömer lika sjukt som i min saga om Cecilia ovan.

#41 Jane on 07.08.12 at 22:21

Kanske är mer produktivt att försöka driva målsägarna i konkurs istället för att ge dem en massa pengar. Och skicka kontanter till Peter på lämpliga indirekta sätt.

#42 brunbär on 07.09.12 at 06:43

Du har så klart allas våra sympatier. Ett sådant här samhälle vill vi inte ha. Men var börjar man?

#43 morr on 07.09.12 at 14:16

Går inte att kommentera mer på nådeansökansinlägget :/.

Namninsamling till Regeringen att de ska bevilja nådeansökan:

https://secure.avaaz.org/en/petition/Grant_Peter_Sundes_of_The_Pirate_Bay_plea_for_pardon

Hjälper säkerligen inte men kan ju vara en signal om inte annat.

#44 Conny on 07.09.12 at 15:40

Tragiskt och det hade varit komiskt om man inte visste vilket effekt det har för dig personligen. Mitt förtroende för svensk rättvisa är väldigt nära noll numera. Tyvärr.