Svensk rättssäkerhet

Går igenom förundersökningen till TPB-fallet för att utreda lite saker till min överklagan till Högsta Domstolen. Det är mycket som saknas, mycket som är galet och mycket som är spännande att återuppleva. En sak jag hade glömt var detta:

(Mitt enda förhör med Polisen sker för övrigt några veckor efter att Jim Keyzer fått anställning hos Warner Brothers och NBC)
FHL = Polisens förhörsledare, Jim Keyzer
S = Jag

S: Jag kommer nog inte uttala mig om så väldigt mycket.
FHL: Okey. Vad gör vi här då?
S: Nej det var du som ville(ohörbart skrattar) ha delge mig misstanke och ha mig på förhör.

(ohörbart skrattar) är när alla i rummet skrattar åt att jag påpekar till Keyzer att det var han som krävde att jag skulle komma dit, när han sitter och skriker (högt!) åt mig att jag är “barnslig”, “töntig” och massa annat som svarar “ingen kommentar” på frågorna, nu när han åkt hela vägen från Stockholm, och allt måste gå undan. Min advokat Peter Althin var för övrigt mycket förvånad efter förhöret. Han hade inte varit med om en sån arg stämning på något förhör (och han försvarade Mihajlovic för guds skull) och han förstod inte varför det var sån tidspress. I efterhand förstår jag varför.

Vidare:

FHL: Ja. För du har ju möjlighet att förklara din ideologiska ståndpunkt
S: Fast jag tyckte…
FHL: ….syftet med The Pirate Bay och så vidare.
S: Jasså jag tycker inte att min ideologi har med ett förhör att göra. Alltså min ideologi och min inställning till saker är ju …det får väl jag ha privat är min politiska åsikt som jag får ha för mig själv.
FHL: Det är inte din politiska åsikt jag frågar utan det är din inställning i ….

Han bytte snabbt åsikt om vad han vad ville prata om. Några veckor efter Warner avtalar anställning av den ansvariga polisen för hela utredningen så tvingas jag in på polisstationen för att förklara min ideologiska ståndpunkt. Slå den du! Kom ihåg, han fick ingen påföljd alls för att ha jobbat åt målsägandesidan under utredningen. Faktum är att jag inte var kallad som misstänkt förens några veckor efter Keyzer fått veta att han fått nytt jobb! Han skulle bara avsluta det pågående utredningen så att han kunde få börja sin nya tjänst… och vad hände första dagen på jobbet? Då ringde han upp en delgivningsman som skulle hitta Gottfrid, för att erbjuda sin hjälp att hitta honom, för att delge Gottfrid i TPB-fallet, fast han var anställd av målsägande part! Keyzer visste ju var Gottfrid befann sig eftersom han gjort utredningen och i egenskap av polis kunnat kräva fram den informationen. Och ingen påföljd, eller ens utredning, kom det av att han bytte jobb under pågående utredning.

Oh förresten, de tekniska sakerna jag är dömd för är inte utredda överhuvudtaget, varken i förundersökningen eller slasken finns det ens en inloggning på en av de datorerna jag skulle ha ansvarat för listad, men på alla andra datorer finns det… där pratas det om namn på folk som loggat in som listats osv!

Jag vet att Julian Assange är rädd för att komma till Sverige bl.a. på grund av TPB-fallets hemska utredningsskick, med jäviga domare, jäviga nämndemän, mutade poliser och påtryckningar från USA genom ministerstyre. Det kanske är dags att man städar upp lite och sätter lite strängare regler för hur man ska utreda fall i Sverige. Vattentäta skott mellan olika myndigheter är väl rätt så grundläggande? Även om jag kanske tror att Assange:s fall skulle skötas korrekt just på grund av den enorma massmediala uppmärksamhet kring det, så kanske jag borde kika på ett annat enormt massmedialt uppmärksammat svenskt rättsfall och inse att hans rädsla är befogad. Oavsett om han är skyldig eller ej (jag tänker inte lägga mig i den diskussionen) så har alla rätt till en rättvis prövning. Vi har inte fått det i TPB-fallet, och jag förstår Julians oro.

4 comments ↓

#1 Tweets that mention Svensk rättssäkerhet — Copy me happy -- Topsy.com on 01.05.11 at 00:19

[…] This post was mentioned on Twitter by Peter Sunde, Jens Backeman. Jens Backeman said: http://blog.brokep.com/2011/01/04/svensk-rattssakerhet/ #tpb […]

#2 Viktor on 01.05.11 at 12:42

Åh, varför läser man aldrig om det här i tidningarna?

#3 Viktor on 01.06.11 at 14:08

Annars kan ju den här kanske trösta dig, om du nu behöver någon tröst.

http://xkcd.com/553/

#4 Sammanfattning av veckan | Lite av varje on 01.06.11 at 23:29

[…] de brottslingar polisen redan gripit innan de får ytterligare befogenheter. Sedan kan man läsa Brokep om sina erfarenheter inför TPB-rättegången och undra hur det står till med rättsväsendet ibland. Har inte hunnit […]