Rasistisk Rättsröta

I sverige så har ni lyckats välja in ett politiskt pajas-parti med naziströtter till riksdagen. Förutom de uppenbara problem detta kommer vålla genom att politiken kommer bli mer som i Danmark (och till viss del som den i Norge), så finns det en del saker som säkerligen kommer hamna lite i skymundan.

När man som politiskt parti får många röster på lokal nivå så får man också mycket lokalt inflytande som de flesta inte tänker på. När vi tänker på lokalpolitik så tänker vi mest på vilken skolmat det kommer serveras – och visst, det blir nog mer köttbullar i skolan framöver som knappast kommer vara av den vegetariska sorten. Men en ännu allvarligare sak är att Sverige en gång i tiden fick för sig att politiker värnar om samhället. Det man inte tänkte på var att det finns olika samhällen man vill värna om, beroende på vilken politik man för.

Lokala partier utser nämligen nämndemän till tings- och hovrätten. Som extra domare helt enkelt. I tingsrätten så sitter det faktiskt fler nämndemän, som då alltså har sin utnämning där som ett politiskt uppdrag, än vad det sitter utbildade domare. De har majoritet i sina beslut.

För mig personligen blev det mycket uppenbart under #spectrial. Det visade sig att det satt personer som hade politiska uppdrag inom upphovsrättsindustrin – och detta ovanpå att domaren var ordförande i föreningar som vill ha hårdare upphovsrättslagstiftning såväl som hårdare straff för detta. Vi hade en stor internationell diskussion om detta och över hela världen förfärades man åt att det fanns politiska intressen som styrde i tingsrätten.
(Det få vet om är att jag klagade på två nämndemän och fick dem utbytta. När jag påvisade deras jävighet så pratade domaren med den ena och tog själv cred för att han hade hittat en eventuellt jävig nämndeman, utan framställde sig själv som personen som hade hittat problemet. Där väcktes ju en del frågetecken för mig kan jag säga…)

Åter till sak. Nu när det har valts in ännu fler rasister och nazister som nämndemän så betyder det också att det kommer få konsekvenser för de domar som faller. Det blir nog svårare för invandrare att bli friade, då dessa rasister kommer att se det som en möjlighet att se till att öka statistiken för antal invandrare i brottsstatistiken. Eftersom de själva tror att invandringen är problemet (och att det inte handlar om klasser, vilket ÄR problemet) gör ju att de kommer se extra hårt på de fall som involverar invandrare. Det är dessutom något som är bra för deras egen ekonomi – kan de visa på att det blivit fler kriminalitet bland invandrare så skulle det kunna leda till fler röster på deras politik.

Sällan ser jag något speciellt bra i USA, men i detta fallet kanske det vore lämpligare med en jury. Eller varför inte bara tillsätta utbildade personer att döma? Det är väl ganska rimligt begärt för människor. Lite mer transparens om vem som dömer en vore lämpligt. I USA så ställs det frågor till jurymedlemmar från både åklagare och försvar, så att man kan välja ut en lämplig grund där jävighet inte skall få någon plats. Även gällande domare borde detta ske – i Sverige är det domarens eget ansvar att välja bort ett mål då han skulle kunna anses jävig. Detta gjorde inte domaren i mitt fall – och när vi bad om prövning gällande jävighet så fick hans polare (ja, de är kompisar) pröva om han var jävig. Det ansågs han inte vara. Att han som prövade fallet var jävig själv (också medlem i föreningar för starkare upphovsrätt & straff, privat kompis med flera av målsägandesidans advokater och satt i flertalet styrelser med dem) gick inte pröva heller. Det var ju hans eget jobb att pröva sin egen jävighet.

Detta systemet gör det möjligt med helt korrupta och helt politiskt styrda domstolsprövningar. Det är inte rättvist, det är rättsröta utan tvekan. Detta måste kastas ut och byggas om. Nu när vi har en så stor grupp utsatta invandrare som ställs inför en hatisk grupp som fått massa makt (som de från början krävde med slagord som “bevara sverige svenskt”) så är det skandalöst att vi inte kräver en omedelbar ombyggning av det svenska rättssystemet.

Och vad händer nu med FRA och för den delen datalagringsdirektivet? Det har ju tidigare funnits register i Sverige över människors politiska åsikter. Nu finns det högerextrema partier i riksdagen som gärna skulle vilja ha denna informationen igen. Får de nog inflytande så kommer de kanske att välja att den redan lagrade datan, både hos FRA och genom datalagringen, skall användas för att kartlägga människor. Makten som ges till dagens regering ges också till morgondagens, hur extrem den än blir. Fast morgondagens? Nej, dagens. För Sverigedemokraterna ÄR ett extremistparti, som antagligen sitter med dräggel i käften över sin nyfunna makt och finansieringen som Sveriges medborgare har gett dem.

15 comments ↓

#1 Thomas Tvivlaren on 09.23.10 at 11:44

Kanske kommer det ändå något positivt ur SD:s inträde i politikens finrum? Utan detta hade nog inte den rättssäkerhetsmässiga aspekten fått välförtjänt fokus.

Just nämnemannasystemet är ju oavsett politisk inriktning lite lätt pinsam ur ett demokratiskt perspektiv där politiker rimligtvis inte bör sitta i dömande position enligt maktdelningsprincipen.

För övrigt och lite OT (hoppas du ursäktar) har ditt stöd för MP lämnats intakt trots EU-parlamentariker Lövins röst för Gallo-rapporten? MP:s pålitlighet i Internetfrågan torpederat innan en vecka ens passerat efter valet…

#2 Tr on 09.23.10 at 12:20

Om du var den som fick nämndemannen från Spotify utbytt, så var det nog ett rejält misstag.

#3 ALM on 09.23.10 at 21:21

Jag säger bara…
“Migrationsdomstolen” + SD = Already happened.

-Google it.

MvH // ALM

#4 Mind on 09.23.10 at 22:50

Håller med om precis vartenda ord. Mycket bra skrivet.

#5 m0RrE on 09.24.10 at 06:21

Well, jag vet att du sympatiserar med vänsterkanten. En sak jag bara undrar över är varför denna hysteri i Sverige? Varför kallar alla SD för rasister? Många gör det antagligen för att det står i aftonbladet att de är rasister. Tar och saxar in mitt eget inlägg från en flashback diskussion:

Vi tar detta med “rasism”. Enligt SVT/Tidningar övriga idioter –> “Främlingsfientlig” == “Rasist”

“Ett möjligt scenario: Jag väljer att flytta till Sverige. Är inte jag en invandrare då? Om jag inte skulle kunna svenska, och vägra lära mej det så vill inte SD ha mej till Sverige. Jag skulle också dra med mej nån underlig finsk tradition som mina grannar skulle bli irriterade över. Jag skiter i det, de får anpassa sej.

SD vill ju att just detta ska förhindras. De vill inte ha mej i Sverige om jag skulle göra så. Men, hur kan de bli kallade rasister för det? Jag fattar inte? Jag är ju vit som majoriteten av svenskarna.

Är det ett orimliga krav som SD vill ställa på invandrare?

1. Lär er svenska
2. Anpassa er till samhället

De frågorna skulle jag gärna ställa till Fredrik Reinfelt i direktsändning. Efter det skulle jag fråga om han tycker att Danskarna och Finnarna också är “rasister”.”

Sedan kan man ju debattera politiska åsikter hur länge man vill. Jag själv anser att kommunism, (V är väl partiet som är närmast) är något sjukt. Ska det t.ex bara finnas EN bank man kan ansöka om lån från?

Många vet nog inte riktigt vad partitoppen inom V står för, men ingen är intresserad att ta reda på det heller, iom att V “är ju ett etablerat parti”. Finns fina videon med Lars Ohly på youtube där han erkänner att han är kommunist.

Det är här jag inte får ihop det längre? Hur kan DU som förespråkar yttrandefrihet och transparens, ens närma dej V. Tänk dej scenariot att V ensamt skulle få egen majoritet i riksdagen. Vad tror du skulle hända då?

#6 Raskus on 09.24.10 at 12:34

m0rre:
Hade vi haft kommunism så hade du inte behövt ta lån från banken så vad spelar det för roll?
Dessutom är det väl bättre att vi alla kämpar för att alla skall ha det precis lika bra istället för att vissa, de med mer pengar, skall ha det liiite bättre än andra.

#7 Maximilian Nykvist on 09.24.10 at 14:30

Intressanta synpunkter. Påminner mig om detta bloginlägg jag läste för något år sen. http://konsonans.net/2009/04/bananrepublik-behovet-av-en-rttsreform/

#8 Tweets that mention Rasistisk Rättsröta — Copy me happy -- Topsy.com on 09.24.10 at 16:14

[…] This post was mentioned on Twitter by eriksjos, Blippe af Leiner. Blippe af Leiner said: ♥Rasistisk Rättsröta http://j.mp/aftUcd […]

#9 Dansker on 09.24.10 at 18:26

Så du er altså imod at bevare Sverige Svensk?

Gør Sverige til Mellemøsten, be my guest, bare i holder jer på jeres side af sundet.

Kan ikke forstå det skal være racistisk at bestemme sin egen indvandringspolitik.

Svenskere = hjernevaskede af politisk korrekthed.

#10 Johan Ronström on 09.25.10 at 10:54

Dansker: “Gør Sverige til Mellemøsten” LOL! På riktigt!?!

mORrE:
“Är det ett orimliga krav som SD vill ställa på invandrare?
1. Lär er svenska
2. Anpassa er till samhället”

Det hade man ju kunnat diskutera, om det hade varit det SD säger. Men det är det inte.

Men din poäng, som jag förstår den, att det inte handlar om ras eftersom även andra ljushylta diskrimineras av SD, verkar ju stämma. Så även om jag tror att de flesta SDare är rasister så kanske man ska börja kalla partiets politik för höger-nationalistisk istället. Det är ju nationalstaten de verkar bry sig mest om.

#11 nskjma on 09.26.10 at 05:58

Och tyskarna verkar ha glömt några av sina trupper i Danmark efter kriget.

#12 hittat på nätet – 26 September 2010 | kajaknördar on 09.26.10 at 07:18

[…] Rasistisk Rättsröta23 September 2010 […]

#13 Stefan on 09.26.10 at 18:38

Skulle det vara ett problem att den svenska politiken blir mer som danska? SD är inte heller extremister, utan sossar (möjligen extrema sossar då…), och själv är jag mer rädd för sossar än högerpopulister.

#14 toledomahn on 09.27.10 at 12:08

Media är ju klart medskyldiga till SD framgång pga. att media HELA TIDEN skriver om invandrare som kastar sten och begår brott!

#15 Johan Andersson on 09.27.10 at 14:35

Intressant inlägg, undrar hur det ska bli för asylsökande? Bra kriktik om nämdemanna systemet. Själv så skulle jag villa ha utbildade jurister som lagpersoner och dessbisittare som sekreterare tillexempel. Vore mer mengisfullt med utbildade stenografer under rättegång än nämdemän. hällre några som turas om att stenografera av allt så sägs under rättegången än nämdemanna system.
Vidare du tar upp lite om #spectrial. Jag har läst att Oded Daniel ska komma och vittna men hur blir det med Jim Keyzer? Jim Keyzer fallet får mig att tänka på GateGate, poliser som myglar och missbrukar makt isamband med extraknäcket. Jag tycker att Jim Keyzer bör kallas till rättegången som börjar snart du vet den i #spectrial härvan. Nu skulle Jim Keyzer kunna använda PUL mot mig men bara därför:
Dubelmoral att poliser får herja och vara korrupta med jag ska sköta mig!!!!!!!!!! Dessutom Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer och lite Voddler Gate.