Moderata väljare

Igår landade jag på flygplatsen Kastrup i Köpenhamn. Jag skulle till Malmö och då behövde jag köpa en biljett över bron.

Klockan är 2152. Tåget går om fyra minuter. Framför mig i kön står det ett par personer. Jag tänker att jag nog kan åka nästa tåg om jag missar detta, jag är inte så brydd. Det är däremot mannen framför mig.

Han bestämmer sig för att byta kö för han är så stressad. Han springer till en av de andra automaterna där det är färre personer. Men efter någon minut så är jag först i min kö! Alla framför mig hade skånetrafikenkort och då går det väldigt fort att köpa sin biljett. Jag är ganska glad för det betyder att jag kan hinna tåget. Men så sker det där otrevliga; jag är inte längre först i kön.

Nej, istället springer mannen fram till min automat. Han hade ju stått där för några minuter sedan tyckte han. Han tränger sig före. Han ska nämligen med tåget, det är inte så viktigt om jag kommer med tåget i tid – det är ju han som är viktig.
Mannen är runt 50. Han har inte så mycket hår på huvudet. Klädd i en grå dyr kostym och med en dyr väska. Och med en Moderaterna-pin på kavajen. Jag påpekar att det faktiskt var min tur. Då berättar mannen att jag ska inte vara löjlig, han var ju här före mig, men förut. När jag säger att jag inte såg honom framför mig precis innan det var min tur, så säger han åt mig att vara tyst. Jag blir irriterad och börjar högt påpeka att jag tycker han är mycket otrevlig. Men då ska jag bara hålla tyst säger han, han måste ju hinna med tåget. Tydligen före mig. Jag är inte så viktig.

Mannen har ett skånetrafikenkort så det går ganska fort att köpa en biljett. Han vill åka till Hässleholm. Första klass åker han. Han är ju nämligen just det. Första klass. Inte som jag, som tydligen inte är värd att få åka med just detta tåget.

För mig är mannen en typisk moderat. Han tycker att alla måste anpassa sig efter honom. Hans regler gäller, på andras bekostnad. Att skapa gräddfilen för sig själv är det viktiga. Att åka tåg på snäppet bättre vis än oss andra. Att fullständigt skita i om andra hinner med resan. De är ju inte så viktiga och han slipper ju ändå se de han trampat på när han sitter i sin skyddade förstaklass-vagn.

Så vad hände med tåget? Jag fick min biljett ganska fort jag med. Och sedan moderaterna sålt ut tågtrafiken i Sverige så sköts tåglinjen av något prispressat bolag med stressad personal. Tåget var därför inte i tid. Jag hann med det med god marginal.
På perrongen ställer jag mig vid sidan av mannen. Jag vill se hur han ser ut nu. Obrydd är han. Han skäms uppenbarligen inte det minsta för sig. Han verkade inte ens komma ihåg mig, personen som några minuter innan blivit överkörd och skällt ut honom högt inför alla. Det är inte så viktigt.

Det hade inte kostat mer för honom även om han inte hade trängt sig. Han hade inte kommit fram snabbare. Det finns plats för oss alla, vi kan välja att göra det på ett rättvist och trevligt sätt – eller så kan vi vara den här mannen.

40 comments ↓

#1 Robin Rönnlund on 09.10.10 at 07:14

Jag känner med dig i allt.

#2 Anders Wengelin on 09.10.10 at 07:19

Precis så. Det krävs så jävla lite. Men ändå har en anledning att känna så där så ofta.

– Varför är inte du moderat som jag? Det skulle du ju tjäna på.
– Just det. Därför.

#3 Rickard on 09.10.10 at 07:29

Word!

#4 päris on 09.10.10 at 07:38

sluta lipa..

#5 Johan Larsby on 09.10.10 at 07:39

För mig är det snarare en typisk 40-talist snarare än en moderat, men det går ju såklart att kombinera.

#6 Tweets that mention Moderata väljare — Copy me happy -- Topsy.com on 09.10.10 at 07:43

[…] This post was mentioned on Twitter by Peter Sunde, Erik Ejewall, Feltan Andersson, Jonas Danielsson, Big Mac and others. Big Mac said: RT @brokep: http://is.gd/f3Gqh Jag råkade träffa en moderatväljare igår. Här är mina tankar om mötet. […]

#7 Svenne on 09.10.10 at 07:44

Idioter finns det väl överallt, i alla partier?

Jag drar inte alla sossar över en kam bara för att några LO-killar knullar horor i LO:s lägenheter.

#8 Niklas on 09.10.10 at 07:52

Och du lät honom bete sig sådär genom att låta honom köpa sin biljett före dig?????

#9 Fredrik on 09.10.10 at 07:54

Precis flyttat till skåne? Skånetrafiken har varit värdelöst i många många år.

Låter mer som en gnällig gammal gubbe, muppar finns överallt

#10 E Hilter on 09.10.10 at 07:56

Att äta eller ätas verkar moderaten ha snappat upp iaf. Bjuder du inte på motstånd så får du väl skylla dig själv om du blir rövknullad, inte på rövknullarens politiska tillhörighet. Typiskt rödstrumpor att skylla på andra och inte ta eget ansvar.

#11 Martin on 09.10.10 at 08:02

Beklagligt med sånt här jävla folk.. översittare som inte respekterar andra människor.

#12 857 on 09.10.10 at 08:06

Jag fattar inte… Hur fick du veta att han var moderat? Sa han det, eller är du så inskränkt att du antar att alla som tränger sig är moderater? Lite väl fördomsfullt perspektiv på livet kan jag tycka…

#13 Michael on 09.10.10 at 08:07

De flesta väljare röstar väl på det som de tror är bäst för dem personligen?

#14 Nisse on 09.10.10 at 08:09

Tyckte det lät som en sann socialdemokrat. Någon högt upp i facket. En sådan som för länge sedan var en av folket. Se på stroppiga kommunalråd i Malmö, de är inte moderater, utan socialdemokrater.

#15 Niklas on 09.10.10 at 08:15

Tack för att du beskriver en typisk Moderat.
Alla ska lyckas men bara dem inte kommer i vägen för dig

#16 peter on 09.10.10 at 08:29

#12. För att han hade en pin i sin kavaj med Moderaternas logga på.

#17 Jimmy on 09.10.10 at 08:30

Det är just därför jag inte röstar. Svensk partipolitik är för folk som gnäller och knuffas i biljettköer.

#18 Andreas E on 09.10.10 at 08:31

Förlåt om jag retas lite här, men “Hans regler gäller, på andras bekostnad”… Skulle man inte med lite lite ond eller god vilja kunna använda samma karaktäristik på en viss känd sajt…? 😉

Glad att du kom med tåget i alla fall. Låt honom inte tränga sig nästa gång…

#19 Jens on 09.10.10 at 08:31

…och jag tycker han låter som en typisk stockholmare. Oavset partitillhörighet. Fördomar är kul.

#20 Garm on 09.10.10 at 08:39

Det du beskriver är en 40-talist. Dom är alla sådär, även sossarna. Världen kommer bli en bättre plats när dom gått i pension och blivigt lite till åren.

/moderat piratpartist

#21 Hans on 09.10.10 at 08:55

Vilken pajas. Inte en chans att han skulle fått gå före mig. Man får väl trösta sig med att det inte är kul att leva sådär stressad och rädd. Det är inte kul att vara otrevlig. Skulle inte vilja leva hans liv.

#22 michan on 09.10.10 at 09:51

Kul att du bloggar igen! Inte lika kul det du skriver om, dock. Åh, dessa borgare!

#23 Christoffer on 09.10.10 at 11:48

Jag är moderat. Inte beter jag mig på det sättet du beskriver.

En pin och en person kan inte användas för att beskriva en så stor grupp människor.

#24 PalMik on 09.10.10 at 11:55

Det där är ju en inavlad sosse du beskriver, bortsett förstaklassbiljetten (vem är så korkad och köper 1a klass på de tågen, är ju sämre än 2a klass vagnarna) 😛

Hade det varit i sthlm hade nåt gammalt par istället för att skälla ut honom direkt ställt sig nära och pratat skithögt kring hur fult det är att tränga sig före i kön och vad jobbiga moderater är ;).

#25 Linus on 09.10.10 at 13:11

Om man byter ut moderaten mot en invandrare och sedan ändrar scenariot till att personen i fråga gör något kriminellt, så skulle bloggposten kunna vara skriven av Jimmie Åkesson.

Hoppas du förstår min poäng.. och nej jag är inte moderat.

#26 Hemul on 09.10.10 at 13:14

Hellre en man som tränger sig än agressiva valarbetare som försöker tvinga folk att rösta rött!
Sluta dröm, Sossarna är värre!

#27 Ulf Ehn on 09.10.10 at 13:35

du är väl inte någon liten pöjk? stå ivägen. stå där tills gubben ger upp. flina honom rätt i ansiktet och förklara att du inte bryr dig nämnvärt om du missar detta tåg. nu vann ju gubben eftersom du är bitter över händelsen och han inte ens minns den.

när man inte har tid att lära en människa vett kan man iaf få honom att minnas att någon snorunge vägrade låta sig bli överkörd.
aldrig visa att man är sur. var lugn och odräglig. det värsta som kan hända är att andra sidan tar till våld och då har man ju vunnit på riktigt ;).

PS: bättre titel hade varit “den moderate väljaren på perrongen” eller dyl. singular

#28 Lungan on 09.10.10 at 14:11

Peter, en fråga angående politik. Vad jag förstått står Anakata riktigt långt till höger, hur har det fungerat mellan er två då er syn på politik varit riktigt långt ifrån varandra?

Sedan tyckte jag du nämnde någonting om en bok för ett tag sen, någonting du kan berätta mer om?

#29 Hjalmar on 09.10.10 at 14:35

Du glömmer även att hans 1-klass-biljett subventionerar din (eventuella) andraklass-biljett. Ursäktar inte hans beteende men du kan ju tänka på att han betalar 100% extra för att få en större och mjukare stol.

#30 Andreas on 09.10.10 at 14:57

Jadu. Jag såg en brunhårig kille tränga sig före i kön på apoteket igår. Fan vilka svin dom är dom där brunhåriga asen.

#31 Maximilian Nykvist on 09.10.10 at 18:28

Otrevlig var han definitivt, men jag tror inte att det beror på partitillhörighet. Nej, jag är inte moderat.
En gång hörde jag Ann-Catrin Bergman, före detta Miljöpartiets landstingsråd i Gävleborg ondgöra sig över ett bostadsområde i en stad i Norrland som var enligt henne “hemskt”, för att många invandrare bodde där. Klart rasistiskt eller hur? Men det tror jag inte heller att denna åsikt är allmänt förekommande bland miljöpartister.

#32 nef on 09.10.10 at 19:22

Beaktansvärda kommentarer här–han var inte moderat, han var sosse; han var inte 60-talist, han var 40-talist; han var inte skåning, han var stockholmare, osv osv osv.

Oavsett vad och vem han var så visar kommentarerna här att det är väldigt viktigt att placera folk i fack, en förfarande som i beteendevetenskapen säger mer om fackindelaren än om den fackindelade. 😉

#33 nef on 09.10.10 at 19:31

det påstås att jag postar dubletter–så känslig är dock inte min mus. 😉

därtill så fick jag inte ens komma till skott första gången…

#34 anonomys on 09.10.10 at 19:51

Typisk överklassattityd.

såklart stämmer det även in ganska bra på sossar, som också borde räknas till högerväljare!

Ett mer vänstervridet samhälle skulle nog inte skapa lika många egoistiska skitstövlar.

#35 Rixard on 09.10.10 at 23:06

Men ni missar ju poängen. Gubben beter sig som ett as medan han är reklampelare för något han gillar. Genom denna kombination drar gubben ner de han sympatiserar med.
I samhället delar vi med oss, och visar hänsyn. Du skulle gett gubbfan pungbråck!

Såklart man inte kan dra alla moderater över en kam, eller 40-talister eller stockholmare.

Men vi kan ju sammanfatta de politiska blocken när vi ändå håller på.
Det blå blocket står för jante, sköt dig själv och skit i andra. Det röda blocket står för bidragsamhället, alla hjälper alla. Ingen av dessa extremer är önskvärd. Tittar man sen på toppen finns inga block, bara gubbar som tränger sig före i kön. Du finns inte för dom.

#36 Viktualiebrodern on 09.11.10 at 12:45

Ronald Coase hade nog tyckt att det bästa vore att han plockat fram plånboken och ersatt dig för din plats i kön.

Så mycket så att han hade tjänat lika mycket på att komma med det där tåget netto, efter att ha betalat dig, som du hade tjänat på att få pengar i handen (men fått ta nästa tåg).

Men problemet med många moderater är att de gärna gillar marknaden, men vill hålla den ifrån sig själva så mycket som möjligt.

#37 dani on 09.11.10 at 13:29

copy rsms!

#38 Daniel on 09.11.10 at 19:16

Med anledning av #28: Någon som vet ifall Anakata lever öht? Han har inte varit inloggad på Flashback sedan April…

#39 LOL on 09.12.10 at 17:43

Typisk egoism, moderater borde satsa på de ungas bästa

#40 Isak Gerson on 09.13.10 at 06:33

Vad konstigt att han åkte tåg. Personen som du beskriver låter PRECIS som en typisk bilförare. Sedan är det kanske inte en slump att högern är sådana bilkramare. Särskilt högerns “gröna” alternativ Centerpartiet, som tycker att bilar är frälsningen till naturen.